Veel gestelde vragen

Hier vind je veel gestelde vragen en problemen die vaak voorkomen bij het onderhouden van uw aquarium.

Last van Vermetid snails

Last van Vermetid snails?
Dit is de ultieme uitkomst Engina mendicaria in het nederlands heet het de Bijen zeeslak.

De Engina mendicaria leeft in het wild in ondiepzeewater circa 2 tot 2.5 meter diep.
en eet in de natuurlagen maar in het aquarium is de Engina mendicaria een alles eter.
Pas op met kleine hermietkreeften deze kunnen het slakkenhuis op eisen ten nadelen van de Engina mendicaria
De Engina mendicaria komt vaak met vers levend steen mee.
Deze Bijen zeeslakken leven zowel op rotsachtige (levend steen) oevers en in het (koraal) grind/zand.
De Engina mendicaria  is vooral ‘s nachts actief

Te hoog fosfaatgehalte

Probleem met een te hoog fosfaatgehalte?

Het product Microbe-Lift Phos-out 4 kan fosfaat binnen enkele weken tot dagen omlaag brengen naar de ideale waarde. Door middel van Microbe-Lift Phos-out 4 kan fosfaat verlaagd worden met 0,10 ppb per dag. Zodra de fosfaat onder de 0,10 ppb komt is het verstandig om met andere fosfaat verlagende filtermedia te gaan werken zoals: biopellet, rowafos of Ultra Phos 0,04. Dit houdt het fosfaatgehalte stabiel.

Let op! Het is verstandig om de Microbe-Lift Phos-out 4 uitsluitend te gebruiken als de lampen uit zijn. Het water zal namelijk troebel worden.

Phosphate Remover Aqua Medic Antiphos Fe - 500ml
Phosphate Remover Aqua Medic Antiphos Fe
Bekijk hier alle onze producten om het fosfaatgehalte op peil te houden

Ik heb bruine alg, wat nu?

Bruine alg kan uit twee soorten bestaan. Hieronder leest u met welke van de twee soorten alg u te maken heeft:

De simpelste manier om deze twee soorten alg te vergelijken is dat dinoflagellates sneller zal groeien gedurende dag; dinoflagellates voedt zich namelijk door middel van licht. Als men in de middag schoonmaakt zal de dinoflagellates zich binnen een uur weer opstapelen op de bodem en deze zal opnieuw bruin worden. Maakt u in de avond schoon wanneer de verlichting uit is, dan zal het aquarium mooi schoon blijven totdat het licht aan gaat, dan wordt de bodem weer bruin. Als dit de symptomen zijn, gebruik dan het middel Fauna Marin Dino X of QFI DinoXal om dinoflagellates te verwijderen.

Let op! Gebruik het niet als er een zee-egel in de bak zit. Ook dient u tijdens het gebruik het licht uit te laten. Uw aquarium zal gegarandeerd binnen 2 dagen algvrij zijn.

Silicaat is eveneens een lastige alg, echter komt deze niet zo snel terug als de dinoflagellates. Nadat u het aquarium heeft schoongemaakt zal silicaat niet snel terug komen.
Contoleer de osmose in het water met een TDS meter. Als de TDS meter hoger is dan 0,10, vervang dan hars Is de osmose in het water goed, plaats dan Sera marin silicate clear of AC-silicarbon

Hoe bestrijd ik Rodeflap?

Tegenwoordig is het gemakkelijk om de Rodeflap te bestrijden.
De beste manier is ouderwets afzuigen. Elke keer als het weer komt gelijk afzuigen. Hou dit vol en het zal na een tijdje ook wegblijven.
Het omwoelen of wegblazen van de Rodeflap is een no-go. Hiermee verspreid u de bacteriën. Als de Rodeflap over het gehele aquarium bedekt is, blaas dan de Rodeflap weg. Doe dit 30 minuten voordat de verlichting uit gaat. Blaas zoveel mogelijk weg, 1 uur later haalt u de beker van de afschuimer eraf en voeg dan het middel toe Rode Cyano RX.
Als de volgende dag ergens in de middag de Rodeflap weer begint te komen, maakt u dan het licht uit en herhaal de dosering. Wacht weer een dag af. Als de volgende dag het aquarium helemaal weer schoon is plaatst u de beker in de afschuimer en voeg dan nieuwe bacteriën. toe.

Zie hier ook andere middelen om de Rodeflap te bestrijden

Last van Planaria?

Planaria is echt een pestdier, het groeit gedurende de dag. Voordat u planaria in de gaten heeft, zitten er al wel honderden in de bak. Om dit te bestrijden zijn er verschillende manieren. Een natuurlijke wijze is om een pitvisje te plaatsen. Een andere manier om de planaria te bestrijden is het middel RX van Blue VET. Tijdens het toevoegen van dit middel zal de planaria direct gaan krimpen.

Let op! Haal de actieve kool en de beker van de afschuimer eraf gedurende 24 uur.