Balling methode

Wat is de Balling methode?
De Balling methode is vernoemd naar de uitvinder, Hans Werner Balling. Door middel van de Balling methode kan men op een eenvoudige manier calcium (Ca), carbonaathardheid (KH) en sporenelementen op de juiste niveaus te houden in de juiste verhoudingen. Door middel van het doseren van oplossingen worden de verbruikte stoffen aangevuld op basis van het daadwerkelijke verbruik. Indien gewenst is het ook mogelijk om het magnesium (MG) verbruik aan te vullen.

Een groot voordeel van de Balling methode is het toevoegen van de verschillende afzonderlijke elementen op basis van het werkelijke verbruik. De hoeveelheid oplossing die wordt toegevoegd is afhankelijk van de carbonaathardheid (KH). Zonder toevoegingen, zou de KH in het aquarium langzaam helemaal uitputten. De optimale KH waarde ligt tussen de 6 tot 8 dKH. Afhankelijk van de aquariuminhoud zakt het KH-niveau elke dag met 0,5 – 2 dKH. Calcium en sporenelementen worden in dezelfde verhouding verbruikt. Door het meten van de KH kunt het verbruik van de elementen bepalen. Het doseren gebeurd dus alleen op basis van de werkelijke verbruikte elementen.
De Balling methode is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote zeewateraquaria.

Hoe werkt de Balling methode?
Voor het aanvullen van calcium (Ca), carbonaathardheid (KH) en sporenelementen worden dagelijks drie oplossingen toegevoegd. De oplossingen bestaan uit de volgende onderdelen:
1. Osmosewater + Calciumchloride Dihydraat + sporenelementen
2. Osmosewater + Natriumhydrogeencarbonaat + sporenelementen
3. Osmosewater + Natriumchloridevrij mineraalzout + (optioneel) Magnesiumchloride en Magnesiumsulfaat
Van deze oplossing voegt u dagelijks een hoeveelheid toe aan uw aquarium op basis van het verbruik.

Bekijk hier de handleiding.

Balling en Balling Light
De Balling methode is een eenvoudige manier om onder andere de calcium-, magnesium- en KH-waarden van uw zeeaquarium op de juiste niveaus te houden. Door middel van het doseren van oplossingen worden de verbruikte stoffen aangevuld op basis van het daadwerkelijke verbruik.

De Balling Light methode is een variant van de klassieke Balling methode. Bij Balling Light worden er naast calcium, magnesium en carbonaten ook sporenelementen toegevoegd. Zo kunt u uw rif op eenvoudige wijze voorzien van een totaalpakket aan supplementen.

Waarom Balling Light gebruiken?
Balling Light is een simpele methode om de voornaamste parameters (Ca, MG en KH) van uw zeeaquarium stabiel te houden. In combinatie met het toevoegen van sporenelementen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen voorkomt u fluctuaties in de ionenbalans (de verhoudingen tussen Ca, MG en KH). U vult alleen aan op basis van het daadwerkelijke verbruik van uw zeeaquarium.
Met de Balling Light methode zorgt u voor stabiliteit en continuïteit.

Bekijk hier de Balling Light methode.